Windmolen in Juprelle ingehuldigd

Op zaterdag 16 oktober is de eerste burgerwindmolen in de omgeving van Luik door Waals minister van Energie Philippe Henry (Ecolo) ingehuldigd. De windturbine is een gezamenlijke realisatie van de Waalse energiecoöperatie HesbEnergie en de Limburgse burgercoöperatie Bronsgroen. De coöperaties werkten voor de bouw van de windmolen samen met energiereus Luminus.

HesbEnergie reikte enkele jaren geleden de hand uit naar de Bronsgroen. De coöperatie wilde één van de 5 windturbines van een gepland windpark van Luminus voor haar rekening nemen. De windmolen staat echter zo dicht bij de grens dat hesbEnergie ook graag de Vlaamse buurtbewoners wilde betrekken. Via Bronsgroen werd het ook mogelijk voor hen op te participeren in het project, en zo mede-eigenaar te worden.

(lees verder onder de afbeelding)

Voor Bronsgroen is het de eerste volwaardige participatie in een windproject. De turbine heeft een totaal vermogen van 3,4 MW en kan ongeveer 1.500 huishoudens van groene stroom voorzien. Dankzij de windmolen wordt de uitstoot van zo’n 2.400 ton CO2 per jaar vermeden. De totale investeringskost van het project bedraagt meer dan 5 miljoen euro, waarvan zo’n 1,3 miljoen euro in de vorm van kapitaal. Dat kapitaal wordt rechtstreeks door HesbEnergie en Bronsgroen geïnvesteerd, maar leden van die coöperaties konden ook rechtstreeks investeren in de projectvennootschap Au Vent de Liège (AVDL).

Omdat het de eerste echter burgerwindmolen in de omgeving van Luik is, was de inhuldiging een belangrijke mijlpaal. Ook voor Bronsgroen is dat echter het geval. Voor de Limburgse burgercoöperatie gaat het om de eerste directe participatie in een windproject. Geïnteresseerden kunnen nog steeds mede-eigenaar worden van de windturbine door mee te investeren in Bronsgroen.


Geplaatst

in

door

Tags: