Cultuurcentrum Mozaïek in Kortessem combineert cultuur en duurzaamheid op een bijzondere manier. In het najaar van 2024 worden er 67 coöperatieve zonnepanelen op het dak van het centrum geplaatst, goed voor een jaarlijkse productie van zo’n 27.000 kWh of het gemiddelde elektriciteitsverbruik van 8 Vlaamse huishoudens én een besparing van ongeveer 6,35 ton CO2.
Door mee te investeren in dit project dragen inwoners bij aan een duurzamer Kortessem én kunnen ze rekenen op een financieel rendement uit de opgewekte energie. Het project is niet alleen een stap naar een groenere toekomst, maar versterkt ook de betrokkenheid van de gemeenschap bij lokale duurzaamheid.
Over Cultuurcentrum Mozaïek
Cultuurcentrum Mozaïek in Kortessem is dé plek waar cultuur, creativiteit en gemeenschap samenkomen. Als bruisend hart van de gemeente biedt het centrum een breed scala aan activiteiten, van boeiende theatervoorstellingen en concerten tot inspirerende workshops en lezingen.
Met zijn moderne faciliteiten en warme sfeer is het een ontmoetingsplaats voor jong en oud. CC Mozaïek staat voor kwaliteit en diversiteit, en speelt een belangrijke rol in het culturele leven van Kortessem en omgeving. Of je nu komt voor een avondje uit, om iets nieuws te leren, of om gewoon te genieten van kunst en cultuur, bij CC Mozaïek ben je altijd aan het juiste adres.
Met de installatie van de zonne-installatie draagt CC Mozaïek niet alleen bij aan het culturele leven, maar ook aan een groenere toekomst voor de hele gemeenschap.
Projectdetails
Aantal zonnepanelen | 67 |
Vermogen installatie | 30 kWp |
Verwachte jaarlijkse opbrengst | 27.000 kWh |
Aantal gemiddelde huishoudens | 8 |
Jaarlijkse CO2 besparing | 6,35 ton |
Investering Bronsgroen | € 33.500 |
Aantal aandelen | 268 |
Eigenaarschap coöperanten | 100% |
Installatie – ingebruikname | najaar 2024 |
Kortessem evolueert naar klimaatneutrale gemeente
Deze zonne-installatie op het dak van CC Mozaïek past in een totaalproject waarbij de daken van drie openbare gebouwen ter beschikking worden gesteld voor het opwekken van lokale hernieuwbare energie met burgerparticipatie. Ook op de daken van de Basisschool De Klok en de Oude Sporthal worden zonnepanelen geplaatst.
In totaal gaat het over zo’n 170 coöperatieve zonnepanelen, goed voor een vermogen van 75 kWp en een jaarlijkse productie van ongeveer 68.000 kWh. Omgerekend naar CO2-uitstoot betekent dit een jaarlijkse besparing van ongeveer 16 ton. De totale investering van de drie PV-installaties wordt geraamd op 80.000 euro.
De financiering gebeurt volledig met burgerkapitaal: alle inwoners van Kortessem kunnen investeren, mede-eigenaar worden van dit project én thuis de geproduceerde groene energie afnemen. Zo gaat niet enkel de opgewekte stroom, maar ook de meerwaarde naar de lokale gemeenschap.
Financiële en ecologische winst
Voor deze nieuwe zonneprojecten werd onder andere Bronsgroen cv in 2019 en 2022 door het Vlaams Energiebedrijf (VEB) geselecteerd als leverancier in Limburg voor de “Raamovereenkomst stroomafnameovereenkomst”. Daarbij staan de coöperaties in voor de plaatsing en coöperatieve financiering van PV-installaties bij lokale besturen en andere overheden of organisaties die onderhevig zijn aan de wet op overheidsopdrachten. Onder meer de gemeente Kortessem deed beroep op deze raamovereenkomst.
De elektriciteit wordt grotendeels plaatselijk verbruikt door het cultuurcentrum tegen een voordelig tarief. De overschot aan opgewekte energie op het dak van CC Mozaïek wordt in het net geïnjecteerd en geleverd aan de Kortessemnaars die mede-eigenaar zijn van de zonnepanelen. Zo kunnen ook deze inwoners mee genieten van de lokale groene stroom, geproduceerd door de installaties waar ze zelf eigenaar van zijn.
Dit initiatief zal niet alleen de CO2-uitstoot van het gemeentelijk patrimonium verminderen, maar ook bijdragen aan lokale energieprojecten en sociale initiatieven. Hiermee zet de gemeente Kortessem zich achter de doelstelling om tegen 2030 ten minste 40% van de CO2 uitstoot op het grondgebied terug te dringen, in het kader van het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP).
Samen werken aan een duurzaam Kortessem
Het plaatsen van de zonnepanelen is een stap richting een duurzamer Kortessem. Cultuurcentrum Mozaïek wordt hiermee niet alleen een bruisende plek voor cultuur, maar ook een toonbeeld van duurzame energie. De verwachte jaarlijkse opbrengst van de zonnepanelen zal een aanzienlijke bijdrage leveren aan de vermindering van de CO2-uitstoot in onze gemeente.
Samen bouwen voor een groene toekomst
Dit project biedt een unieke kans om als gemeenschap samen te werken aan een beter milieu. Door te investeren in de zonnepanelen op het dak van CC Mozaïek, kunnen we niet alleen het cultuurcentrum ondersteunen, maar ook een actieve rol spelen in de energietransitie. Samen kunnen we Kortessem groener en duurzamer maken.
Cultuurcentrum Mozaïek wordt zo een symbool van energiecoöperatie en milieubewustzijn. Samen bouwen we aan een duurzame toekomst voor Kortessem!
Fysiek en digitaal infomoment
Heb je vragen? Kom op woensdag 18 september om 19:30 uur naar de infomarkt in de Raadzaal van het Gemeentehuis (Kerkplein 11, Kortessem). Aansluitend, om 20 uur, start de infosessie. Daar kom je alles te weten over de zonneprojecten en de werking van Bronsgroen.
Inschrijven voor deze infosessie kan tot dinsdag 17 september 2024.
Kan je niet aanwezig zijn, maar heb je wel interesse? Op donderdag 10 oktober om 20:00 uur is er een digitale infosessie waar we via een webinar alles uit de doeken doen.
Voor de digitale infosessie kan je inschrijven tot woensdag 9 oktober 2024.
Doe mee!
Voor dit project zoeken we 268 Kortessemnaars die ieder 1 aandeel kopen of 27 Kortessemnaars die ieder 10 aandelen kopen… Doe jij mee?
Intekenen doe je via onderstaande link. Daar kan je één of meerdere aandelen (max. 200) van de coöperatie aankopen. Eén aandeel kost 125 euro en wordt nadien geïnvesteerd in het zonnepaneelproject voor het Cultuurcentrum Mozaïek.