Bronsgroen plaatst 156 zonnepanelen op LDC Hogevijf in Hasselt

Deze week plaatste G&D Energy in opdracht van Bronsgroen 156 zonnepanelen op het lokaal dienstencentrum aan het stadspark van Hasselt. Nadat Bronsgroen eerder dit jaar samen met de Waalse coöperatie Hesbenergie startte met de bouw van een windmolen in Juprelle, is dit opnieuw een mooie stap vooruit. Met een vermogen van 57,72 Kilowattpiek is het meteen de grootste PV-installatie van Bronsgroen.

In het lokaal dienstencentrum Hogevijf aan de rand van het stadspark worden verschillende activiteiten georganiseerd zoals taal, dans- of computercursussen of informatienamiddagen. Je kan er ook gewoon een babbeltje slaan met één van de vele vrijwilligers en dagelijks genieten van een lekkere maaltijd aan een democratische prijs. Het was een van de weinige gebouwen van stad Hasselt die nog niet beschikte over een zonnepaneleninstallatie. Dankzij Bronsgroen kwam daar verandering in.

Nadat Bronsgroen samen met Ecopower geselecteerd werd voor een raamcontract van het Vlaams Energiebedrijf, konden gemeenten sinds vorig jaar een aanvraag doen voor de plaatsing van een zonnepaneleninstallatie met burgerparticipatie. Hasselt was de eerste stad die akkoord ging met een voorstel van Bronsgroen, wat nu leidt tot de plaatsing van de zonnepanelen. Die zullen op jaarbasis naar schatting 52.000 kWh aan groene stroom produceren. Dat staat gelijk aan het jaarverbruik van 15 gezinnen.

Stad Hasselt is ambitieus op vlak van hernieuwbare energie en klimaat. Al jaren verduurzaamt het stadsbestuur stap voor stap haar gebouwen verspreid over het Hasseltse grondgebied. Schepen voor Klimaat Joost Venken koos voor het Lokaal Dienstencentrum bewust om met Bronsgroen samen te werken. Schepen Venken: “Door met Bronsgroen samen te werken kunnen de Hasselaren voor het eerst rechtstreeks investeren in een duurzame stad. Zo dragen ze heel direct een steentje bij aan het klimaatneutrale Hasselt van morgen, en dat al vanaf een bedrag van 125 euro.”

“Door met Bronsgroen samen te werken kunnen de Hasselaren voor het eerst rechtstreeks investeren in een duurzame stad.”

Joost Venken
Schepen voor Klimaat

Voor de schepen zijn er verschillende redenen waarom het een goed idee is om coöperant te worden bij Bronsgroen: “Een: je krijgt een zichtbare bestemming van je geld, bovendien in eigen buurt. Twee: je inbreng vandaag zal ook binnen decennia een impact gehad hebben op onze leefomgeving. Drie: een deel van de middelen wordt geherinvesteerd in projecten die energie-armoede bestrijden. En als vierde mag je uiteraard ook rekenen op een stukje financieel rendement.”

Zo lijkt 2021 een topjaar te zullen worden voor Bronsgroen. In de tweede helft van dit jaar zal de eerste windmolen met participatie van Bronsgroen operationeel zijn. En met de zonnepanelen in Hasselt realiseert Bronsgroen ook zijn grootste PV-project tot nu toe. Met dit soort projecten kan Bronsgroen blijven groeien als burgercoöperatie in Limburg.