Sociaal Oogmerk

Vooraleer Bronsgroen een coöperatie werd was er de vzw, Bilzen Energiek. Deze had haar wortels ontstaan in de sociale woonwijk Gansbeek in Bilzen. De huurders waren er verontwaardigd dat grote (internationale) bedrijven in Limburg aanvragen indienden voor het bekomen van vergunningen voor windmolenparken. Vaak willen de private projectontwikkelaars zoveel mogelijk winst maken met het project, terwijl de ‘lasten’ (slagschaduw, geluid) voor de lokale bevolking zijn.

Dit is niet meer rechtvaardig in tijden waarin meer en meer mensen het moeilijk hebben om hun energiefactuur te betalen.

De winsten die we we maken moeten terug vloeien naar de burgers. Om deze doelstelling te verwezenlijken bleek een coöperatieve vennootschap met sociaal oogmerk en volgens de ICA-principes dan de aangewezen weg. Zo kunnen burgers rechtstreeks participeren en mee beslissen over de bestemming van de winsten naar een sociaal-ecologische projecten in onze regio.

We hebben ons voor onze energie-efficiëntie-projecten steeds gericht tot publieke instanties. Zo deden we projecten in de school de Wilg in Bilzen en de Wonderwijzer in Zutendaal en energiescans in enkele scholen in Tongeren. Op deze manier kunnen de scholen hun energiefactuur doen dalen en blijven er meer middelen over voor de leerlingen.

De beperkte winsten die we tot hier toe geboekt hebben liet ons toe om naast een dividend toch in sociale projecten te investeren. Zo werden er middelen te besteed aan respectievelijk de vzw Vincentius Genk-Zutendaal en aan de vzw De Alverberg.

In 2021 investeerden we mee in één van de drie windturbines in de woonkern Driepaal in Dilsen-Stokkem. Een deel van de winst wordt jaarlijks geïnvesteerd in een sociaal energieproject voor kwetsbare gezinnen om meer energie te besparen.

Concreet ondersteunt buurtopbouwwerk SAAMO een 30-tal gezinnen in de sociale woonwijken van Dilsen-Stokkem. Deze gezinnen krijgen o.a. een woonmeter met meterboekje. Die instrumenten moeten hen helpen meer inzicht te krijgen in hun energieverbruik en factuur. Ook een aantal energiebesparende maatregelen en bruikbare tips (gebruik van LED-lampen, radiatorfolie, spaardouchekoppen,… ) worden hen bijgebracht.