Eerste burgerwindturbine in Limburg draait in juli

Het was een werk van lange adem, maar vanaf juli zal de eerste Limburgse coöperatieve windturbine van Bronsgroen en Ecopower draaien op bedrijventerrein Kieleberg in Bilzen. Het idee startte begin 2014, maar de vergunning werd pas in augustus 2022 verleend. Na klachten van bedrijven volgde een beroep, dat werd verworpen door de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Dit voorjaar zijn de voorbereidende werken voor de bouw van de turbine van start gegaan. In april werden de elektrische werken en funderingswerken uitgevoerd.

Alle onderdelen voor de eerste burgerwindturbine werden eind mei geleverd op de site van Kieleberg. De drie wieken en vijf torenonderdelen werden met een binnenschip gelost aan het Albertkanaal ter hoogte van Munsterbilzen. De gondel en hub van de windturbine werden dezelfde dag via speciaal wegtransport op de locatie geleverd. Half juni wordt de windturbine volledig opgebouwd met een speciale kraan van meer dan 100 meter hoog.

De coöperatieve windturbine verrijst op het industrieterrein aan de oostkant van Kieleberg. De turbine maakt deel uit van een groot windpark dat ontwikkeld wordt in Genk Zuid op het grondgebied van Genk, Bilzen, Zutendaal en Diepenbeek. Het nieuwe windpark sluit aan bij een aantal bestaande parken in de industriezone.

Bronsgroen investeert samen met Ecopower in het project. Het perceel waarop de turbine komt is eigendom van de stad Bilzen. Mede dankzij de lokale verankering van Bronsgroen kunnen de middelen die uit het project voorkomen ingezet worden voor de plaatselijke projecten rond hernieuwbare energie met sociaal doel.

De Vestas V100 windturbine heeft een vermogen van 2 MW en zal naar schatting jaarlijks 5.500.000 kWh groene burgerstroom produceren, voldoende voor ruim 2.700 coöperatieve huishoudens. Zo realiseren Ecopower en Bronsgroen een besparing van meer dan 2.000 ton CO2 per jaar.

Eerste Limburgse windturbine met 100% burgerpartipatie zal deze zomer groene stroom opwekken.”

De coöperatieve vennootschappen Bronsgroen en Ecopower investeren 5 miljoen euro, waarvan Bronsgroen 1 miljoen euro voor zijn rekening neemt.

Jij kan via Bronsgroen mee investeren in deze windturbine met 100% hernieuwbare energie uit 100% burgerkapitaal. Met jouw aandeel financiert Bronsgroen de bouw van deze windturbine in Limburg.

Bronsgroen hoopt hiervoor 1.000.000 euro aan burgerkapitaal op te halen. Iedereen kan mede-eigenaar worden door één of meerdere aandelen van 125 euro te kopen (maximaal 200). In ruil voor je investering krijg je een dividend van maximaal 6%. Wie minstens twee Bronsgroen-aandelen bezit, kan ook profiteren van 100% groene stroom tegen een voordelig tarief. Dit verloopt via partnerorganisatie Ecopower.

Ook de Vlaamse pers schreef over ons project: